Maatschaps­contracten

Een maatschap is een rechtsvorm waarbij twee (of meer) personen onder één naam een onderneming voeren. Ieder persoon noemen we een maat. Ze werken op basis van gelijkwaardigheid samen en brengen arbeid, geld of goederen in.

We kijken graag naar uw plannen voor een maatschap door toekomstgericht te helpen. Wilt u meer weten over het oprichten van een maatschap? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.

Veelgestelde vragen over maatschappen

Een maatschap is een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken. Iedere deelnemer is mede-eigenaar. Een mede-eigenaar wordt ook wel maat genoemd. Maten voeren beroepsmatige activiteiten uit. Zoals een tandarts, fysiotherapeut of advocaat.

Nee, dat niet, maar we raden het wel aan. In het contract staan dan bijvoorbeeld afspraken over uw samenwerking. Zoals over hoeveel geld iedere maat inbrengt en hoe u de winst verdeelt. Door het vast te leggen kunt u er later op terugvallen als dat nodig mocht zijn.

Omdat de maatschap geen rechtspersoon is, maar een samenwerking, is iedere maat zelf verantwoordelijk voor de eigen inkomstenbelasting over zijn eigen deel van de beloning of winst. Maar de maatschap draagt wel btw in de vorm van omzetbelasting af, berekend over de facturen en kosten die u als onderneming maakt.

Ook die is hoofdelijk, dus elke maat is zelf verantwoordelijk voor kosten, contracten en schulden. Die zijn ook niet te verhalen op de andere maten. Zakelijke schuldeisers maken eerst aanspraak op uw zakelijke vermogen. Als dit onvoldoende is om de schulden terug te betalen, hebben schuldeisers het recht op uw privévermogen.

Covid-19 Maatregelen

Ook in deze tijd staan we voor u klaar. Vanwege Covid 19 beperken we fysieke afspraken op dit moment tot het noodzakelijke. Nog altijd staan we u graag te woord en vinden we persoonlijke zichtbaarheid belangrijk. Daarom vinden afspraken plaats met video, zodat we u toch persoonlijk advies kunnen geven. Wenst u een fysieke ontmoeting of acht u dit noodzakelijk? Dan doen we dat uiteraard graag. Wel houden we ons aan de maatregelen die op dat moment gelden.

Heeft u een vraag, wilt u graag advies of moet er een notarieel document worden opgesteld? Vul dan ons contactformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Maak een afspraak